mavikanSarajevoGrupa Mavi Kan (plava krv na turskom) je za debi album "Ornamental" (objavljen 2007. godine) od kritike i publike dobila pozitivne reakcije.  Formiranje grupe  podstakla je želja njenih članova da se sevdalinka predstavi široj publici na nov način. Tako su uzevši tradicionalne napeve i instrumente i kombinujući ih sa smooth jazzom dobili sasvim specifičan chill out zvuk.

 

 

mavikanKoncertDrugi album “KaoSarajevo” im je izašao februara 2012. godine. Najavni singl “Šta mi fali” su komponovali članovi grupe Bruno Urlić i Marijan Jakić i on donosi nešto drugačiji zvuk, sa više pop primesa, ali još uvek u jazzy/etno stilu. Teme pesme “Šta mi fali” su ljubav, izdaja i želja za osvetom. Već ime “KaoSarajevo” govori da se nisu puno odmakli od tematike kojom su se inspirisali na debiju 'Ornamental'. Uz nove teme, tu su obrade sevdalinki 'Lijepa Hanuma' (u saradnji sa Zoranom Predinom), 'Noćas mi srce pati', evergreena Jadranke Stojaković 'Sve smo mogli mi' i 'Jutro će promijeniti sve' Indexa.

 


mavi_kan_novi

 

 

 

Mavi Kan su: Sakin Modronja (vokal), Marijan Jakić (saksofon, klavijature), Bruno Urlić (violina, klavijature, paralelno i u etno grupi Ezerki & 7/8)), Valent Samardžija (gitara), Robin Knežević (bas) i Marko Matošević (bubnjevi). Svi su dali specifičan doprinos grupi: Sakin kao aktivna članica miljea okupljenog oko zagrebačke džamije koji neguje islamsku kulturu i tradiciju, Bruno kao nekadašnji stanovnik Sarajeva i zaljubljenik u etno i Marijan kao veliki ljubitelj i poznavalac jazza. Na albumu “KaoSarajevo” su gostovali brojni muzičari: Damir Šomen (bubnjevi), Valent Samardžija (gitara), Matija Dedić (klavir), Henry Radanović (bas) i drugi.


Baneri