pink_floyd_wall_imersionFinale reizdane i proširene serije 'Why Pink Floyd?' su The Wall  'Immersion' i 'Experience' izdanja sa originalnim demo i radnim verzijama pesama.
Posle albuma The Dark Side Of The Moon, objavljenog 1973. godine, The Wall je najprodavanije izdanje Pink Floyd.  

The Wall je objavljen novembra 1979. godine i stigao je do vrha top lista u Americi, Francuskoj, Nemačkoj, Švedskoj i Australiji. 'Another Brick In The Wall Part 2' (prvi singl Pink Floyda posle 1968. godine) je postao svetski hit, a prodat je u više od milion kopija u prvih nekoliko nedelja od izdavanja.


Posle završene stadionske turneje 'Animals', održane tokom 1978. godine, Roger Waters je smislio koncept album The Wall. Reč je bila o delimično autobiografskoj priči o rock zvezdi Pinku koji rekapitulira svoj život i razmišlja o dobrim i lošim stranama slave i uspeha. Davidu Gilmouru, Richardu Wrightu i Nicku Masonu je predstavio opširne demo snimke od kojih je nastao njihov jedanaesti album.  The Wall su snimali 1979. godine u Francuskoj, Njujorku i Los Anđelesu uz pomoć koproducenta Boba Ezrina i snimatelja Jamesa Guthrieja.


Grupa učenika londonske Islington Green School je snimila prateće vokale ('We don't Need No Education') za pesmu 'Another Brick In The Wall, Part2' u Britannia Row studijima Pink Floyda u Londonu. Izlazak albuma pratio je promotivni film sa upečatljivim marširajućim čekićima Geralda Scarfea.


Tokom 1980. i 1981. godine Pink Floyd su 31 put izveli The Wall uživo u Americi, Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Spektakularni show je uključivao preko dvanaest metara visok zid koji je dominirao scenom.  Tokom 2010. i 2011. godine Roger Waters je odsvirao cenjenu turneju sa novom postavom The Walla. Na pozornici su mu se maja 2011. godine u londonskoj  O2 Areni pridružili gitarista David Gilmour i bubnjar Nick Mason.  


The Wall 'Immersion' izdanje od sedam diskova uključuje DVD sa koncertnim snimkom pesme 'The Happies Days Of Our Lives' sa turneje iz 1980. godine i dokumentarac 'Behind The Wall'. Sada su prvi put objavljeni (na dva diska) delovi originalnih demo i radnih snimaka koje je Roger Waters spremao za finalni album. Među ovim nikad objavljenim verzijama su i demo snimci Gilmourovih pesama 'Comfortably Numb' i 'Run Like Hell'. Set 'Immersion' uključuje i The Wall Live sastavljen od snimaka sa turneje 1980-1981. 'Imersion' box set  i 'Experience' sadrže redak snimak pesme 'Another Brick In The Wall, Part 1'.  


Posle ranije objavljenih 'Immersion' i 'Experience' izdanja albuma 'Dark Side Of The Moon' i 'Wish You Were Here',

ove nove verzije The Wall nude jedinstven pregled još jednog uspešnog poglavlja u Pink Floyd priči.


Pink Floyd:

The Wall Immersion Box Set,
Experience izdanje i
Collectors 180 gramsko dvostruko LP Vinil izdanje!

Dvostruko remasterizovano izdanje Discovery