van_morison_1aNovi studijski album ''Born To Sing: No Plan B'' je producirao Van Morrison, a snimio ga je u rodnom Belfastu. ''Naziv albuma znači da ovo nije proba, niti hobi, ovo je stvarno, događa se sada, u realnom vremenu'' – rekao je Morrison.

 

Ovo je njegov tridesetpeti album, a objavljen je posle četvorogodišnje pauze. ''Ne govore sve pesme o istom; neke su o svetskoj krizi, dok su druge mističnije.'' Stav o globalnoj finansijskoj i ekonomskoj krizi izneo je u pesmi, ujedno i prvom singlu ''Open the Door (To Your Heart)''.

''Ja ne protestvujem, samo posmatram šta se događa. Svi su pričali samo o novcu i tako su nastale neke od pesama. Inspiracija je ono što ljudi govore, njihove ideje.''

 Deo pesama, kao i na ranijim radovima je i dalje o spiritualnosti i misticizmu. ''To su sve ideje, ne moja uverenja, to nije manifest. Pesme su ideje, koncept, samo uzmeš mikrofon i pevaš.'' – objašnjava Van.

 On je od najranijih dana kanalisao uticaje umetnika kao što su Hank Williams, Jimmie Rodgers, Muddy Waters, Mahalia Jackson i Leadbelly. Na spisku njegovih saradnika su John Lee Hooker, Mose Allison i Tom Jones, pa je tako povezao svoje blues, jazz, skiffle i country korene. Uprkos naslovu albuma Morrison tvrdi da nije bio siguran da je ''rođen da peva'':

''Nisam znao da će mi to biti posao kada sam kao tinejdžer počeo da sviram. Bio sam samo klinac koji je tražio svoj put." Van Morrison je šest puta dobio Grammy nagradu, član je Rock'n'Roll Hall of Fame i Songwriters Hall of Fame i jedan je od najuticajnijih umetnika novog doba. Njegova lirika i jedinstvena fuzija rocka, jazza i folka imaju duboku emotivnu rezonancu i univerzalnu poruku.

Njegova remek dela ''Astral Weeks'' i ''Moondance'' su u rangu najboljih albuma svih vremena.


Baneri