fantom_slobode2.jpg(Profil - distribucija Dallas Records)

U opširnoj biografiji Branimira Džonija Štulića „Fantom slobode“ autora Hrvoja Horvata, sveobuhvatno je prikazana karijera i život vođe grupe Azra. Od njegovog odrastanja, knjiga prati ključne događaje karijere u razdoblju od 1975. do 2005. godine. Iscrpan prikaz Štulićevog rada prati vremensko razdoblje i političke okolnosti u kojima je radio, s detaljnim prikazom kulturoloških trendova i stanja na rock sceni SFRJ i položaju Azre u odnosu na ključne muzičke protagoniste tog vremena.

 

 

 

 

Osim kritičkih analiza rada sa Azrom i samostalno, knjiga biografski obrađuje Džonijevu karijeru, sadrži nepoznate detalje iz njegovog života, sećanja kolega i saradnika, neobjavljene pesme, rukopise i fotografije, uvide u brojne novinske osvrte i Štulićeve izjave. Knjiga nudi najiscrpniji skup podataka do sada objavljen o Štuliću i Azri (214 stranica teksta, 32 stranice kolor fotografija). 
Rad Branimira Štulića je bio povezan sa mnogim političkim i kulturnim žarištima u društvu, zbog čega knjiga zahvata bitno širi prostor od striktne biografije. „Fantom slobode“ sveobuhvatno i utemeljeno objašnjava fenomen Azre i postanak Štulićevog kulta koji s nesmanjenim intenzitetom traje i danas. Iako se muzikom više ne bavi i živi povučeno u Holandiji i dalje izaziva veliko zanimanje javnosti. 
Hrvoje Horvat je dogogodišnji rock kritičar „Vjesnika“. Prve tekstove je objavio 1983. godine u „Poletu“. Napisao je knjige: „The Rolling Stones - Rock'n'Roll Babilon“ (1998.) i „Prljavo kazalište - Sve je lako kad si mlad“ (2001.) – u koautorstvu sa Darkom Glavanom. Autor je pogovora za biografiju „No Woman No Cry – My Life With Bob Marley“ Rite Marley i Hettie Jones (2005.).


Baneri