suzan_vega.jpgPosle 20 godina karijere, Suzanne Vega je i dalje jedan od najsvežijih vokala moderne muzike. Ovo je dokazala i na novom, sedmom albumu ''Beauty & Crime'', najavljenim singlom ''Frank & Ava''.
U jedanaest novih pesama najčešća tema je Njujork, grad u kome je odrasla. Autorski potpis ponovo je u zablistao u poetičnim tekstovima, nežnoj muzici i raskošnim aranžmanima. Od uvodne ''Zephyr & I'' u kojoj prepričava razgovor sa grafiti umetnikom sa Vest End Avenije, do lova na duhove po Ist Sajdu opisanog u ''Ludlow Street'', pa ''New York Is A Woman'' u kojoj je metafora za grad srećna starija gospođa čija lepota još uvek blista, Vega je uspela da ulovi duh svoga grada. Album sadrži i dve intimne pesme - ''Bound'', ljubavnu temu za supruga i ''As You Are Now'' koju je posvetila ćerki.

 

''Beauty&Crime'' je sniman u Njujorku i Londonu, produkciju je radio gitarista Jimmy Hogarth (Sia, Corrine Bailey Rae, KT Tunstall) a miks Tchad Blake. Orkestarske aranžmane radio je Will Malone (Dido, Seal, Corrine Bailey Rae), prateće vokale pevala je KT Tunstall, gitaristi su bili Gerry Leonard (David Bowie) i Lee Ranaldo (Sonic Youth), basista Tony Shanahan (Patti Smith), a svirali su i članovi Suzanninog tour benda Mike Vesceglia (bas) i Doug Yowell (bubnjevi).

 

Po objavljivanju debi albuma 1985. godine, Suzanne Vega je utabala put generacijama pevačica i autorki. Albumom ''Solitude Standing'' (1987) je potvrdila status internacionalne zvezde i to mega hitom ''Luka'' i a capella pesmom ''Tom's Dinner'' koja je podjednako uspešna bila i u remix verziji elektronskog dueta DNA. Zatim su usledili albumi ''Days Of Open Hand'' (1990), ''99,9F'' (1992), ''Nine Objects Of Desire'' (1996) i ''Songs in Red and Grey'' (2001).