belan.jpgPosle petogodišnje diskografske pauze Neno Belan i njegov sastav Fiumens predstavljaju novi album 'Rijeka snova'. Radeći osamdesetih godina sa sastavom Đavoli ali i kasnije, tokom samostalne karijere, Belan je napisao hitove kao što su 'Bambina', 'Malom cestom preko zagore', 'Dugo toplo ljeto', 'Dani ljubavi', 'Pričaj mi o ljubavi', 'Ostani uz mene', 'Dok tebe ljubim', 'Stojin na kantunu' i mnoge druge. Zahvaljujući naizgled jednostavnim i zaraznim melodijama, koje su u suštini kompleksne i pevački zahtevne, on je već više decenija jedan od najomiljenijih autora na prostoru bivše Jugoslavije. Sa druge strane, našao je najoptimalniji način kako da klapsko pevanje uklopi u urbanu priču. 'Majstori pivači' u njegovim pesmama ne nose 'glavni teret', već su pametno dozirani i upotrebljeni za stvaranje atmosfere i nadopunjavanje Belanovog sugestivnog vokala.

CD 'Rijeka snova' premijerno donosi četiri nove pesme koje odaju stremljenje ka punokrvnom pop-rocku i mediteranskom zvuku kakav je nekad bio. Kao i mnogi 'pečalbari' koji rodni kraj vide najčešće na televiziji, tako i Belan, posle gotovo deset godina života u Rijeci, na ovom albumu nudi nostalgiju i to udobnu, nenametljivu i iskrenu. Slušajući njegove stihove, teško je sa sigurnošću reći da li peva o devojci, omiljenom gradu ili ostrvu za kojim žudi. Istina je uvek negde između. U isto vreme, možda i podsvesno, Belan se akordima i brzim ritmom čvrsto drži Rijeke i njenog rokerskog duha. Album je lišen bombastičnih orkestracija, specijalnih efekata i kič aražmana. Pitke ritmove, melodična pop rešenja i zarazne refrene oni odrađuju gitarom, basom i bubnjem, vraćajući u život zvuk osamdesetih.

U nova studijska ljubavna prisećanja Belan je krenuo pesmom 'Rijeka snova', a završio 'Bračkom baladom', i tako simbolično opisao svoj životni i muzički put. Između Rijeke i Brača, na albumu su se smestili radijski hitovi 'Galeb', 'Divojka s juga', 'Srce od leda', 'Noćas', kao i obrada tradicionala 'Dva Bracanina'. Nove teme 'Miriše jugo' i 'Kad plima se diže', zajedno sa instrumentalnim intermecom 'Suton' i 'Bračkom baladom', upotpunjuju ovaj svojevrsni 'best of' album.

 

RIJEKA SNOVA
 
Rijeka snova – 'Našao sam se na ovoj obali, u daljinu gledam, ljubav ovdje je...' Teško je reći da li Belan ovde govori o staroj i novoj ljubavi, Splitu i Rijeci, ili je reč o posveti voljenoj osobi. 
 
Srce od leda – Bezvremenska tema ljubavnog rastanka. Balada koja se emocijom nosi sa nekim njegovim najuspješnijim laganicama kao što je 'Ostani uz mene'.  
 
Galeb – Veliki hit, lansiran na festivalu Šibenska šansona. Belanova nostalgija na vrhuncu, bez upadanja u more patetike. Jedna od najboljih urbanih 'zavičajnih' pesama. 
 
Miriše jugo – Jugo je, noć, kiša preti... Belan svoju ljubavnu priču smešta u 'teške uslove', ali ipak isporučuje optimističku i opuštenu atmosferu.
 
Kad plima se diže – More kao večna inspiracija... Belanova stalna propitkivanja o ljubavi rođenoj na obali Jadrana ovdje je 'podebljao' i Marijan Ban (ex Daleka obala). Pevačka kombinacija koja nudi još jednu romantičnu himnu.  

Divojka s juga – Prepoznatljiv festivalski klasik. Ostrvo sreće, zvezde na nebu i divojka s juga. Teško je ne poverovati autoru koji nakon takve slike jedino može da zavapi 'ajme koje li divote'.
 
Noćas – U brzom ritmu rock‘n’rolla Belan i Fiumens sagledavaju promenljivu sudbinu pesničke inspiracije. Ako i posrnu na sceni, spas je naravno u ljubavi. Strasna, prijateljska i univerzalna. Zato treba, poručuju, početi sa uživanjem već danas!

Fiumera (Dva Bracanina) – Verovatno najpoznatija posveta bračkoj mladosti. Tradicional koji Belan predstavlja u brzom, igrivom i skoro punk maniru. 
 
Odlazak – Instrumentalna odjava albuma pre završnog povratka na ostrvo snova. Bez ijedne reči, nije teško zamisliti da nas nekadašnji predvodnik Đavola ovim melanholičnim intermecom vodi u neka srećnija vremena.
 
Bračka balada – Uz pomoć klapskih vokala, Belan se u završnoj baladi, makar i u mislima, vraća svome Braču, maslinama, bilim stinama i plavom moru.