tereza.jpgTereza Kesovija se polovinom oktobra vratila na scenu diskom “Zaustavi vrijeme” sa novim pesmama i za novog izdavača Dallas Records.  Kao najava novog diska, ona je u Muzeju za umjetnost i obrt  snimila spot za pesmu "Zaustavi vrijeme". U spotu se pojavljuje balerina Edina Pličanić, prvakinja Hrvatskog Narodnog Kazališta. 

A 16. novembra će u pariskoj dvorani Olympia održati koncert na kome će predstaviti nove pesme i otpevati izbor starih hitova. Na koncertu će dirigovati Alan Bjelinski koji priprema nove aranžmane pesama, uključujući i nekoliko na francuskom jeziku. Na pozornici će joj se pridružiti klapa s Korzike i Ivo Gamulin Gianni. „Već sam u Parizu predstavila album i dobila sam pohvale, pa sam sedam pjesama uvrstila na repertoar za koncert u Olympiji 16. studenog. Nositeljica je pjesma ‘Zaustavi vrijeme’, od koje se ljudi, kako su mi rekli, naježe kada je čuju, što sam i htjela postići“ rekla je Tereza.

Na albumu su u pesmi “Ti i ja smo jedno” zajedno nastupili Tereza i mladi tenor Ivo Gamulin Gianni. Obradila je i pesmu Domenica Modugna „Bože kako te volim“ („Dio come ti amo“) s kojim se prvi  put susrela na izboru za Pesmu Evrovizije 1966. godine. Uz te i naslovnu pesmu, CD donosi teme “Nauči me”, “Uzmi il’ ostavi”, “Moja bol”, “Bože kako te volim (Dio come ti amo)”, “Ostani sa mnom”, “Tko mi je kriv”, “Mi smo stranci (što predobro se znaju)”, “Nekad i sad” i “živote moj”. Na albumu su uz Pecotića, Valenčiča i Margit Antauer sarađivali Jure Stanić, Dražen žanko, Marina Tucaković, Alka Vuica i drugi. Dizajn albuma je uradio studio Bacharach i Krištović a fotografije Šime Eškinja i Mare Milin. 

O novom albumu i izdavaču Tereza je rekla: „Nekako je došlo novo vrijeme i novo razdoblje u mom životu. Promijenila sam diskografsku kuću, od početka karijere bila sam pjevačica Jugotona, a poslije Croatia Recordsa, a sada sam prešla u Dallas Records i tu sam s novim mladim ljudima i mislim da je to za mene bila snažna vitaminska glazbena injekcija. Prekrasno je biti okružen mladim talentiranim ljudima jer to donosi novu krv, elan koji pokreće, želju i volju.“

Uz pomoć producenata Ante Pecotića i Saše Valenčića urađen je album u kome su lajt motivi ljubav, sreća, odnos prema prolaznosti i veri. "Zaustavi vrijeme" je najavio istoimeni singl za koji je tekst uradila Terezina dugogodišnja saradnica Margit Antauer, muziku David Foster a aranžman Ante Pecotić.

Tereza je karijeru započela pobedom na zagrebačkom Varijeteu 1961. godine. Već sledeće, pesmom Zdenka Runjića "Ćakule o siromajima" je pobedila na Splitskom festivalu. Sa Runjićem je i kasnije osvajala brojne nagrade žirija i publike. Karijeru u Parizu je započela 1965. godine, a ubrzo po potpisivanju ugovora sa diskografskom kućom Pathé Marconi (EMI) snimila je prve ploče na francuskom jeziku "Et c'est pour toi" i "Tu viens de tres loin". Kneževinu Monako je 1966. godine predstavljala na izboru za Pesmu Evrovizije. Popularnu "Larinu pesmu" ("La chanson de Lara") iz filma “Doktor živago” snimila je 1967. godine. Sa njom je u Francuskoj postigla veliki uspeh i tiraž od preko 50.000 primeraka. Ubrzo je dobila višenedeljni angažman u Olimpiji, najpoznatijoj pariskoj koncertnoj dvorani u kojoj nastupaju samo najpoznatije svetske zvezde. Na Splitskom festivalu 1969. godine u alternaciji s italijanskim pevačem Claudiom Villom otpevala je Kalođerin hit "Nono" i postala pevačica godine. Ploča "Nono" je 1969. godine samo u Jugoslaviji prodata u preko 150 000 primeraka. U to vreme Tereza je dobila jedan od najdražih komplimenata i to od Čarlija Čaplina. Pohvalio je za interpretaciju teme "This is My Song" iz filma “Kontesa iz Hong Konga” za koji je Čaplin napisao muziku. 

Pesmu "Sreću čine stvari male" Đela Jusića i Zdenka Jelčića snimila je 1973. godine i tako započela saradnju sa prijateljem iz detinjstva, trubadurom Jusićem. Zajednički rad je doneo puno uspeha, pa je Jusić uz Kalođeru i Runjića postao najzastupljeniji autor na njenim pločama. 1973. Na festivalu Golden Orpheum u Sofiji je nastupila 1973. godine. Balkanton je tada objavio zajednički album Tereze i Julia Iglesiasa, najvećih zvezda Festivala. Na Splitskom festivalu je 1974. godine osvojila prvu nagradu žirija i drugu publike pesmom Zdenka Runjića "Sunčane fontane" koja je postala dalmatinski evergreen. Na Splitu ’76. je pobedila hitom Nikice Kalođere i Ivice Krajača "Sviraj mi, sviraj". Na Zagrebu ’76. je druga sa večnom melodijom “Stare ljubavi” Đela Jusića i željka Sabola. Ta pesma je naslovna na jednom od njenih najboljih albuma koji je snimljen u Abbey Road studiju u Londonu. Tereza se 1978. godine vratila u Francusku a iza nje je stajala producentska kuća EMI koja je objavila dva nova singla za strano tržište uključujući i pesmu "Je suis nee ce jour la". Kod kuće je na vrhuncu slave i popularnosti, svaka ploča je zlatna, nastupi na festivalima obavezno završavaju Terezinom pobedom, a zabeležila je i evergreen "Prijatelji stari gdje ste". Od 1974. do 1979. šest puta uzastopno je proglašavana pevačicom godine u Jugoslaviji.  U zagrebačkoj dvorani Lisinski je 1980. godine održala sedam rasprodatih koncerata. Tokom osamdesetih je snimila tiražne albume "Spomenar", "Na kušinu" i "Ponovni susret". Kao veliki hit ostala je zapamćena “Sutra je novi dan”. LP "Pronađi svoj put" (1985.) je postigao dijamantski tiraž. Marta 1986. godine je nastupila u Casino de Paris sa Amalijom Rodriguez. Iste godine joj je izašao album "Molim te, ostani" koji je zabeležio platinast tiraž. Godinu dana kasnije, opet platinast tiraž za album "Moja posljednja i prva ljubav". Godine 1988. je opet nastupila u pariskoj Olympiji i dobila odlične kritike, a na domaćem terenu je promovisala album "Moja splitska ljeta 2". Za LP "Nezaboravne melodije" (Orfej 1989.) je Stipica Kalođera uradio nove aranžmane.  

1990. Na jubilarnom tridesetom Splitskom festivalu 1990. godine je osvojila četiri nagrade: za najuspešniju pevačicu na Festivalu svih vremena, treću nagradu publike i nagradu za najbolju interpretaciju pesme “Ljubav je moj grijeh” Andreja Baše i Margit Antauer i treću nagradu publike u retrospektivnoj večeri Splitski biseri za “Molim te, ostani”. Vice Vukov, Oliver Dragojević i Tereza su jedini koji su do tada imali čast da održe retrospektivni koncert na ovom Festivalu. Posle petogodišnje pauze, 1995. godine je za slovenački Megaton objavila album "To sam ja", a 1997. joj je izašao CD "Kad jednog dana prisjetim se svega". Francuski predsednik je 1999. godine odlikovao Terezu i proglašena je Vitezom Visokog odličja za doprinose u kulturi “Chevalier des Arts et Lettres”. Iste godine je objavila diskove: novi "Samo malo intime" i kompilaciju "Gdje ima srca, tu sam i ja". Prema anketi “Večernjeg lista” 2000. godine je proglašena pevačicom XX veka. U sklopu 53-ih Dubrovačkih letnjih igara održan je prvi koncert na Boškovićevoj poljani u Dubrovniku gde je izvrsnom interpretacijom dostigla nove vrhunce karijere. Izvela je i nekoliko starih pesama sa višestrukim oskarovcem Michelom Legrandom. U dvorani Lisinski je 5. maja 2005. godine u održala još jedan od jubilarnih koncerata „Mojih 45 Skalina“.

 

Baneri