mizar.jpg

Mizar: na arapskom jeziku znači zvezda nade, vodilja putnicima

kroz pustinju, na starogrčkom Mizar je mržnja a na latinskom posmrtni odar


Koristeći elemente tradicionalnog makedonskog folklora, kulture Vizantije i dark ghotic zvuka Mizar su od 1985. godine kada su u Skoplju počeli sa radom stekli renome jedne od najsofisticiranijih grupa ex Yu scene. Novi CD su snimili sa povratnikom Goranom Tanevskim. A njegov karakterističan vokal baziran na arhaičnom crkvenim pojanju je odavno postao zaštitni znak grupe.

Goran Tanevski (vokal) i Gorazd Čapovski (gitara)

Diskom "Terrible Beauty Is Born - Kobna ubavina" (Dallas Records 2004.) Mizar su se posle trinaest godina duge pauze vratili na scenu. CD „Pogled kon cvetnata gradina - A View To a Flower Garden“ ponovo donosi taman, elegantan i melanholičan zvuk. Naravno, nisu zapostavili balkanske korene pa su tradicionalni uticaji i dalje osnovni deo njihovog kolorita.
Album prati spot za novu verziju pesme "Počesna strelba" sa prethodnog diska ali ovog puta na nemačkom jeziku

 

„Terrible beauty is born – Kobna ubavina“ (Dallas Records 2004)

Tokom osamdesetih godina Mizar su postali jedna od najcenjenijih makedonskih grupa. Posle duge pauze vratili su se na scenu, a domaća publika je imala prilike da ih čuje leta 2003. godine kada su zablistali na festivalu Exit. Povratnički CD „Terrible beauty is born – Kobna ubavina“ su snimili u postavi Gorazd Čapovski (gitara), Goran Trajkoski (vokal), Ilija Stojanovski (bas), Vladimir Kaevski (klavijature) i žarko Serafimovski (bubnjevi). U novim pesmama su prepliću sopstvena muzička iskustva sa etno uticajima koji su bili dominatni u sastavima Anastazija i Kismet, nastalim po prestanku rada originalnog Mizara. Na ovom disku pevaju na makedonskom i engleskom, citiraju The Doors, a minulog rada su se podsetili kroz ponovljenu obradu makedonske tradicionalne pesme „1762“ i jednog od svojih prvih snimaka „Gradot e nem“.


 

Baneri