mavi_kanm.jpg
Grupu Mavi Kan (plava krv na turskom) su osnovali 2003. godine u Zagrebu pevačica Sakin Modronja, violinista Bruno Urlić (ex Zabranjeno pušenje) i saksofonista Marijan Jakić. Njihova ambicija je da sevdalinku predstave na osavremenjen način. Debi CD "Ornamental" sadrži obrade tradicionalnih tema kao što je "U Stambolu na Bosforu", dve pesme na turskom, dve na francuskom jeziku (tekstovi su prevodi tradicionalnih pesama berbera iz Tunisa) i autorski materijal. Mavi Kan svoju muziku opisuju kao sintezu arhaičnih i orijentalnih korena sa uticajima popa i smooth jazza. Aranžmane i produkciju su uradili Urlić i Jakić

 


 Sevdah i ljubav u pesmama na albumu 'Ornamental' stoje rame uz rame sa tugom, bolom i čemerom. Autentičan glas pevačice Sakin evocira vremena koja znamo iz dela Ive Andrića, Meše Selimovića, Alekse Šantića i drugih pisaca tog doba. Mavi Kan su uspeli da naprave emotivnu kombinaciju sevdalinki, jazza, pop i chill out zvuka.
 
Sakin Modronja je dete urbane muslimanske porodice iz Zagreba. Već niz godina peva u horu 'Arabeske' koji deluje pri zagrebačkoj džamiji.
 
Bruno Urlić je rođen i odrastao u Sarajevu, u sredini isprepletenoj različitim kultureamai religijama. želja za promocijom bosanske kulture na savremenijim osnovama, kao i nostalgija za rodnim gradom su mu izvor inspiracije, budući da godinama živi i radi u Zagrebu. Radi sa zagrebačkim vokalno instrumentalnim ansamblom Ezerki & 7/8 koji izvodi tradicionalnu makedonske muziku a pevaju na esperantu, a bio je i u Zabranjenom pušenju.
 
Marijan Jakić, rođeni Osiječanin, takođe živi u Zagrebu, a veliki je poklonik jazza. Svira u grupama Soulfingers i Mayales.
 
Za realizaciju albuma zaslužni su i basista Henry Radanović, bubnjar Damir Šomen i gitarista Valent Samardžija. Svoj obol dali su i brojni gosti na raznim instrumentima: Matija Dedić (klavir), Matko Petrić (udaraljke), Dragomir Herendić (gitara), Frano Đurović (harmonika) i članice hora zagrebačke Džamije 'Arabeske'. Članovi grupe Mavi Kan posebno su ponosni na goste iz Pariza: Cesar Anot (bas gitara, saradnik Gorillaz), Jean Phillipe Vatremez (gitara), Laurent Ghenin (tarabuka), Geworg Mkkrtchian (duduk) i Veronique Rioux (bandoneon). Oni su gostovali na albumu zahvaljujući Jacquesu Emmanuelu Rousselonu (uglednom francuskom producentu poznatom po saradnji sa armenskom pevačicom Yerso, ali i sa Ezerki & 7/8). A ponose se takođe i gostima/vokalima u dva dueta na albumu. Pesmu 'Kraj potoka bistre vode' uz Sakin peva Hanka Paldum, a u izvanrednoj temi 'Au fond de coeur' ('U dubini srca') francuski je uz Sakin vežbao i rocker Damir Urban.
 

Baneri