Zahvaljujući istoimenom prvom albumu benda Pavel objavljenom 2000. godine, pevač i kantautor Aljoša Šerić je proglašen jednim od vodećih tekstopisaca aktuelne hrvatske scene. Drugim albumom ''Od prve zvijezde ravno'' zacementirao je položaj na samom vrhu. Publici je disk predstavljen singlom ''Zbog tebe''


Tu je i singl ''Kalifornija'', duet sa glumicom Ivom Visković, eskapistička pesma o begu na kalifornijski asfalt.
Album ''Od prve zvijezde ravno'' čine pesme ljubavne tematike sa, kako autor kaže, osvrtima na pred-srednjevečnu krizu i cunamije.  Novinari su svrstali album u nabolja hrvatska izdanja 2012. godine, a Aljošu Šerića proglasili za naslednika cenjenih tekstopisaca kao što su Arsen Dedić i Đorđe Balašević.

Na albumu je gostovao gudački kvartet i dečiji hor Franjo Lučić iz Velike Gorice, a produkciju je uradio Srđan Sekulović Skansi. Radislav Jovanov Gonzo reditelj je prva dva video spota za singlove ''Zbog tebe'' i ''Kalifornija'', a tekstove i muziku je napisao Aljoša Šerić.

"Kako je snimanje albuma završeno još početkom 2012. godine, već sam zaokupljen pisanjem idućeg poglavlja, međutim, pjesme na "Od prve zvijezde ravno" su jedanaest najdražih koje sam do sada napisao. Stojim ponosno iza svakog akorda, melodijske linije, gudačke fraze ili klavirskog pasaža koji je odsviran na njima, a posebno iza svih samoglasnika i suglasnika koji čine tekstove. Meni su pomogle da se izliječim, pa ako još samo nekome učine svakodnevno bivanje imalo ljepšim i smislenijim, moj zadatak je uspješno izvršen." – rekao je Aljoša o novom albumu.

RECENZIJE:
''Malo je biti impresioniranim, a više osjećati se nagrađenim, imati prilike uživati u ovoliko jednostavnom a efektnom albumu./ U slučaju da ovo djelo ne prošamara sve Porine i ine nagrade struke i konkurencije pritom natjera široke mase da sklope dlanove u svrhu, hrvatska glazbena indoktrinacija se može istog momenta poslati u jednom prostom smjeru, zaključati vrata za sobom i duplim lokotom osigurati da više nikad nema pravo govoriti o 'kuženju' onoga što je dobro i zahtijeva pažnju. Ovakav spoj pop intelekta i emocije neće još dugo dugo čuti. Možda do trećeg solo potpisa istog autora...'' (10/10 – Anđelo Jurkas, Net.hr: http://hot.net.hr/glazba/mjuznjuz/savrsenstvo-njeznosti-i-stiha-domaceg-pop-rocka )

''Progres je itekako vidljiv i preostaje nam jedino nestrpljivo čekati idući projekt ovog izvrsnog benda koji se simpatičnošću i nepretencioznošću uspio jako istaknuti po pitanju kvalitete glazbe u našoj državi.''

(8/10 – Mislav Živković, Soundguardian: http://www.soundguardian.com/content/view/24890/217/  )

''... ovo je album sadašnjeg duha vremena: sitna emotivna zadovoljstva i unutarnji protesti, Šerićev ugodan glas, obiteljske posvete i decentna glazbena podloga daju ploču koja će podsjetiti na Balaševićeve kolekcije pjesama./ ... nova ploča Pavela nije savršena, ali bila bi velika stvar kada bi ovako nešto bio prosjek za hrvatsku popularnu glazbu.''

(3,5-5, Zoran Tučrak, Muzika.hr:http://www.muzika.hr/clanak/39309/albumi/pavel-od-prve-pjesme-ravno-prema-balasevicu.aspx )

Baneri