Svedočanstvo o početku rocka u Rijeci
Mogu li socijalizam i zapadna pop-kultura zajedno?

Nova knjiga riječkog autora Velida Đekića Red! River! Rock! govori da mogu, tačnije da su mogli, a za to je Rijeka jedan od  odličnih primera.Na prelazu pedesetih u šezdesete domaći proizvodni kolektivi su ostvarivali nove uspehe, a radničku klasu i poštenu inteligenciju je sa novinskih fotografija posmatrao maršal Tito. Mladići i devojke iz Đekićeve knjige, međutim, malo su čitali novine, više su slušali programe Radio Monaca i Radio Luxembourga. Nazivali su ih čupavcima, električarima, krivcima za „plesno-urlatorske večeri“ u gradu na Rječini. A oni su bili samo mladići i devojke koji su se odazvali prekograničnim ritmovima Elvisa Presleya, Shadowsa, Chubbyja Checkera i ostalih simbola tog vremena.

Povodom izlaska knjige u Rijeci je postavljena spomen-ploča u znak sećanja na nekadašnji klub "Husar". Metaforički rečeno, ono što su Britaniji Liverpool i Cavern Club, to su Hrvatskoj Rijeka i "Husar". Oba kluba otvorena su iste godine, s tim da je "Husar" smesta krenuo oštro, rock'n'rollom, a Cavern se toj vrsti muzike prepustio tek 1960. godine. "Husarova" rock zvezda tada je već sjala tri godine, pa Cavern u tom poređenju gubi. Zaostatak je morao da nadoknadi uz pomoć Beatlesa. "Husar" je delovao od 1957. do 1964. godine. Pokrenulo ga je Društvo prijatelja zabavne muzike, koje je okupljalo mlade sklone rocku, redovno organizirajući program nazvan „ples sa ploča“.  "Husar" je rock klub i disko klub u jednom. Mada se izraz disko klub tada još nije koristio. "Husar" je prvi rock i disko klub na području Jugoslavije i socijalističkog dela Evrope (dakle, on je početak rocka u istočnoj Evropi). Nemačka je, na primer, prvi disko klub dobila u Achenu 1959. godine. Prvi DJ u "Husaru" (dakle prvi domaći DJ), bio je Vito Franović. Uz njega, ispunjavanja "Husara" rock ritmovima prihvatili su se gramofonski čarobnjaci Tonči Host, Toni Habčić, Davor Plešković, Igor Barbalić, Zoran Dimitrijević, Zdravko Lešić i drugi.

Zatim su krenuli "plesnjaci" sa živom rock muzikom u dvoranama Sayonara, Dynamo, Mustafa, Thalia, Sahara, Car Emin, Index, na Mlaki, Tenisu, Nafti itd. Izdanje rekonstruiše priču o tim prostorima, o pokretačima scene, izvođačima, graditeljima instrumenata, autorima, disc-jockeyima i fotografima. U hronološkom nizu od četrdeset portreta rock družina, mesto su našli: Uragani, Kondori, Kon-Tiki, Meteori, Brucoši, Pepermint, Sinovi mora, Sonori, Riječani, Suveniri, Crni biseri, Jadran, Eho, Sirene, Plave zvijezde, Kvarner, Bohemi, Kristali, Elektroni, Automati, Novi automati, Mušketiri Sijela 18, Henric III, Demoni, Kockari, Grejs, Sjene, Mamini i tatini, Six Souls, Blow Up, The New, Boom Band, Tois, Horizonti, Neda & Miljenko & Dario, Lafan Karlo Set, Grupa 777 i Colosseum Ars 9.

Knjigom Red! River! Rock! Rijeka je dobila hroniku šezdesetih godina. S pravom, jer tu je otvoren prvi rock-klub ("Husar", 1957), formiran jedan od prvih rock sastava (Uragani, 1960), organizovan prvi nastup britanskog rock-benda u istočnoj Europi (Colin Hicks & Cabin Boys, 1960), započeo sa radom prvi rock-fotograf (Ante Škrobonja) itd. U takvom nizu otkrića koje nudi knjiga izdvaja se i pojava pevačice Eti Juvan, koja zvučnim i filmskim snimcima sa nemačkom grupom Can, osnivačima krautrocka, beleži najveći međunarodni uspeh yu rock scene šezdesetih.

Izdanje ima 384 stranica, sa oko 400 probranih, mahom nepoznatih fotografija.

 

 

Baneri