Ekskuzivno na Deezer.com!


Na disku "Suputnici" su prepevi kojima se Arsen Dedić 'poklonio' svojim 'suputnicima', kantautorima koji su, svako na svoj način obeležili ili uticali i na njegov put.
U pratećem tekstu o izdanju Zlatko Gall je, između ostalog, napisao:'Za razliku od mnogih koji se groze novih obzora ili onih koji otvoreno u pjesmama vele „teško mi je putovati“, Arsen je bio i ostao putnik.

I suputnik.

I to ne samo zbog kilometraže koju je tijekom drsko bogate karijere nakupio u nogama već zbog dubokog uvjerenja

da za kantautora, pjesnika i glazbenika stajati i ostajati znači – odustajati.

Putovanje je, istinabog, uvijek avantura i izlet u nepoznato, no pametni će se u nju upustiti pažljivo birajući i suputnika i putnu prtljagu.

Čak i kad se putuje „lagano“ i blizu.

Glazbeno putovanje na koje se, 1985. godine, sa Stjepanom Mihaljincem zaputio Arsen, možda se baš čini takvim. Izletom, a ne avanturom.


Jer ajmo biti pošteni, trebalo je imati i talenta i muda

da bi se uronilo u opuse tako velikih faca poput Okudžave, Brela, Aznavoura, Paolija, Cohena ili Casha, a pri tome sačuvala živa glava i čist obraz.

Arsenu je uspjelo i jedno i drugo.

I zbog suputnika, sjajnog i nažalost pokojnog Stjepana Mihaljinca čiji je elegantni klavir bio jedina pratnja Arsenovu glasu, ali i zbog prtljage s kojom je krenuo na put. One pjesničke, dakako, ali i pjevačke osobnosti utkane u izvedbe sugestivne do boli i natopljene emocijama koje izviru iz svake note i stiha.

 …

Skladbe s ovog albuma nisu samo dostojne više ili manje poznatih izvornika, već su temeljito posvojene i posve „arsenizirane“.

Ni udvornički kopirane, ni bahato pretumbane, već su prepjevane s poštovanjem i ljubavlju kakvu može imati samo netko od iste kantautorske vrste. Čak 21 skladba sjajnih prepjeva, kojima je srećom dodan i Arsenov autorski „Daljinski upravljač“, duet sa Gabi „podebljan“ bogatom glazbenom pratnjom, čini „Suputnike“ vraški uzbudljivima,

drugačijim ali i tako tipično „arsenovskim“ albumom.

Što je - nemojmo se lagati - odavno već samo drugo ime za nepatvoreni glazbeni užitak.'


Album ekskluzivno na Deezeru:

http://www.deezer.com/album/9483598

Baneri