Novi album grupe Vatra "Zmajevi na vjetru" je njihov sedmi u karijeri. Već je prvi singl, ‘Tango’ odmah po izlasku, početkom 2014. godine, postao hit i zadržao se rekordnih šest meseci na prvom mestu Top 40 singlova u Hrvatskoj.


U godini u kojoj su obeležili petnaest godina karijere, emitovali su hit za hitom i neumorno svirali. ‘Tango’ je dobio nagradu Porin za pesmu godine. Nasledile su ga uspešne ‘Saturn’, ‘Kraj’ i aktuelni singl ‘Jantar’, koji je najzad najavio izlazak albuma.


Vatra je opet produkciju poverila, sada već stalnim saradnicima, Juri Ferini i Pavlu Miholjeviću. Uz već poznate, album donosi ukupno deset pesama, od kojih se neke već na prvo slušanje nameću kao budući hitovi. Tu je naslovna mid-tempo balada ‘Zmajevi na vjetru’,  pa rasni komad modernog rocka ‘Ranjeni’, sa prepoznatljivom gitarom Roberta Kelemena, te ‘Igle’ sa kojom Vatra, uz naglašenu pulsirajuću ritam sekciju Tomislava Šuška i Marija Kasumovića, priziva najbolje trenutke U2. Specifična je i tema ‘Kraj’ u kojoj se prvi put kao glavni vokal predstavila Irena Celio-Cega (klavijature). Disk zatvara kantautorska balada ‘Vedro’ kojom je još jednom potvrđena stvaralačka zrelost Ivana Dečaka.


IZ RECENZIJA ALBUMA ‘ZMAJEVI NA VJETRU’:

 

Vatra je sedmim albumom definitivno ušla u kategoriju TBF-a i Hladnog piva, bandova koji su: a) svirački (koncertno) sjajni; b) zavidnog diskografskog „prolaznog vremena“, c) neupitne vertikale onog što bi trebalo zvati (nimalo pejorativno)mainstreamom. Uostalom na albumu se nalazi megahit „Tango“ koji je ne samo potvrđena uspješnica već i najbolji dokaz visoko podignute ljestvice kvalitete kojim je Vatra zapravo zadužila cijelu scenu.

Zlatko Gall, Slobodna Dalmacija

 

Svojim sedmim albumom s novim pjesmama grupa Vatra definitivno ulazi u arenu često osporavanog, no izrazito zahtjevnog srednjostrujaškog popa i spremna je na sučeljavanje s najpoznatijim izvođačima te grane glazbe.

Zoran Tučkar, Muzika.hr

 
POGLEDAJTE "JANTAR":

https://www.youtube.com/watch?v=zWK853o1Zj4

 

 

 

 

Baneri