Pred sam kraj ove 2015. godine grupa Mikrokozma i Dallas Records su realizovali njihov debi CD „Mikrokozma“. U pesmama „Bar“, „Gole grudi“, „Ok mandžo“, „Septembar“ i drugim se prepoznaju brojni uticaji sa ex YU i svetske scene, ali prelomljeni kroz njihovu autorsku optiku.

 

Grupu su u Podgorici jula 2011. godine osnovali Enes Zejnilović (gitara, rođen u Prištini 1987), Nikola Tomić (bas, vokal, rođen u Bijelom Polju 1977) i Stanislav Nikičević (bubnjevi, rođen u Nišu 1966). Prvi nastup im je bio tog leta na White Field Jazz festivalu u Bijelom Polju. Tokom sledećih godina su često nastupali po Crnoj Gori na festivalima, u klubovima, ali i na pesničkim večerima. Na debi albumu „Mikrokozma“ su pesme koje su uradili Enes Zejnilović i Nikola Tomić, a produkciju je, uz njihovu pomoć, obavio Stanislav Nikičević.

O inspiraciji za naziv grupe, ali i njihove pesme Nikola Tomić kaže:

  „Sam naziv  je očigledno izveden iz spjeva “Luča Mikrokozma” vladike Petra II Petrovića Njegoša. A zašto? U periodu sazrijevanja mogu reći da mi je taj spjev spasao život. Naravno, ako život ne podrazumijeva količinu tečnosti i kostiju. Već onaj duhovni i misleći . Suština naše inspiracije se krije u tome koliko se život sveo na borbu za zaradu, preživljavanje. Život u gradovima nas je otuđio od majke zemlje pa  čeljade nema svijest o tome da krompir može da se zasadi i naravno izraste, a krava, ako se valjano brine o njoj, daje svakog dana mlijeko. Kao bend nemamo konkretan muzički uzor, a iskustva sviranja nas vode od grupe Time do Šarla Akrobate, te Hendriksa i Talking Heads. Nas trojica ne samo da smo po godištu udaljeni, već smo i rođeni u različitima gradovima. E sad šta je učinilo da opstanemo kao grupa, to već moramo zahvaliti višim silama. Ali i međuljudskom uvažavanju i sličnom estetskom doživljaju muzike." 

 

Baneri