U klubu Doma omladine Beograda su se u petak 14. decembra desile dve važne stvari u životu Branka Golubovića Goluba: tog dana je proslavio pedeseti rođendan i promovisao svoju novu knjigu “Izgužvane misli”. U njoj direktno i bez ikakvih kočnica piše o tome kako je mali punk band iz provincije uspeo da napravi ozbiljnu karijeru tokom teških devedesetih. I to je najiskrenija domaća rock autobiografija. U njoj ima svega: sexa, droge, policijske brutalnosti, priča iz backstagea, snalaženja za nabavku alkohola u vreme inflacije... Ali prevashodno velike ljubavi prema rocku.


 U krcatom klubu su pored Goluba govorili članovi Goblina, gitarista Alan Jovanović i basista Vlada Kokotović. Muzički novinar i urednik Doma omladine  Dragan Ambrozić je rekao:
„Značajno je da najveći deo podataka u ovoj knjizi nigde nije zabeležen sistematski, osim u štampi iz tog perioda. Golub je uradio ogroman deo posla i puno mu hvala na tome“.


Dugogodišnji muzički novinar Dragan Kremer je bio vrlo sažet:
„Zamoliću sve prisutne da minutom ćutanja odamo poštu devedesetima. Ovom knjigom je spakovao devedesete gde pripadaju i sad možemo da se rastajemo sa tom decenijom.“
 
Dramaturg Vlada Đurđević je bio uporan u nagovaranju Goluba da se upusti u ovu avanturu:
“Znali smo da ume da piše pesme, znali smo da ume i oko putopisa, ali Kokotović je zapravo kriv što me je smestio Golubu na grbaču. Privilegija mi je bila da budem jedan od prvih koji su čitali sirov materijal. Verujem da sam mu sa par indikacija pomogao u pisanju. Posle sam se trudio da mu dajem još indikacija al me je odjebao. I rezultat toga je fantastičan roman”.
 
Vlada Kokotović je dao preciznu definiciju: “Ovo nije knujiga o Goblinima. Ovo je njegovo viđenje svega.”
Golub je sklopio knjigu po modelu “piši kao što govoriš:
“Knjiga ima dosta delova koji su over the line. Ali mi je bilo bitno da od članova grupe imam dozvolu da pišem otvoreno. Bilo je tu malo i kukanja, zašto vinjak, zašto o onoj Slovenki u šatoru. Zato je trebalo četiri godine da knjiga izađe.”
 
Duhoviti moderator promocije bio je osvedočeni fan Goblina Srđan Dinčić. Po završetku oficijelnog dela Golub je strpljivo potpisivao knjigu. A onda se zasluženo sa kolegama i prijateljima (junacima knjige) uputio na rođendanski ručak. Gde nego u udobnu beogradsku kafanu „Šabački slatinac“.

O autoru:
Legendarna še’set osma nije mogla da istekne, dok se 14. decembra nije rodio Branko Golubović. Nigde drugde do u Šapcu… Hiperinflacija u Srbiji i rat u BiH nisu mogli da počnu, dok marta ‘92. Golub nije prvi put stupio u bend. Osnovao ga je sa gitaristom Alenom Jovanovićem, basistom Vladom Kokotovićem i bubnjarom Zoranom Jovanovićem. Nazvali su se Goblini, po malim zelenkastim stvorenjima iz evropske srednjovekovne mitologije – oštrih crta, važili su za inteligentne ali ne baš razumne, vragolaste pa i zlobne prema ljudima.
 
   Šabački Goblini pametno a nerazumno izabrali su post-punk; pravili ga, snimali i objavljivali na izdanjima “Goblini” (Music YUser, 1994, kaseta), “Istinite priče I deo” (Metropolis, 1994, kaseta), “KST Live” (Mortal Combat Records, 1995, koncertna kaseta), “U magnovenju” (ITMM, 1996), “Turneja U Magnovenju 96/97” (Metropolis, 1997, dvostruki koncertni), “Re Contra” (Metropolis, 1999.) i “Najbolje priče” (Multimedia Records, 2004, koncertni). Nastupali su po čitavom prostoru bivše Jugoslavije. Posle koncerta 7. juna 2001. u zagrebačkom klubu “Močvara”, rešili su da obustave rad. U leto 2010. su ga obnovili, ali usporeno jer Golub živi u podaljem inostranstvu. Povremeno nastupaju, pretežno na festivalima, gde se Golub obično ukaže go(l) do p(oj)asa, a od pasa – u kiltu, povećem kariranom stvorenju iz škotske stvarnosti. U nastavku su objavili mini CD “Crno na belo” (SKC/ŠLF, 2010.) i povratnički album “Roba s greškom” (Long Play, 2013.).
 
  Golub je na II programu po narodnjacima čuvenog Radio Šapca sa Stevanom Marinkovićem Berlincem od marta 1998. do januara 1999. vodio muzičku emisiju “Ritual crnog patuljka”. U okviru mirovnih misija je u Avganistanu, Šri Lanci, Pakistanu i Etiopiji stvarao uslove za grafite “Min njet”, a od leta 2018. je u Jordanu. Od e-prepiske s prijateljima nastala je njegova knjiga “Pisma iz Avganistana” (ŠLF, 2009.). U autobiografiji “Izgužvane misli” opisao je period od nastanka Goblina do svog odlaska u pečalbu januara 2003.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedan od intervjua mozete pronaci ovde

Baneri