PREMIJERNA SVIRKA VALTERA I PRESPEKTIVE, PARAFA I PROMOCIJA BOX-SETA Paraf 'Sabrana djela 1976. - 1987.'  U LEGENDARNOM RIJEČKOM PALACHU 7. marta 2019.  

Foto | Marino Paštar

 

Postoje mitske, fantomske pesme, najčešće nikada formalno objavljene, poznate sa koncerata izvođača koji su davno postojali. 'Goli otok' grupe Paraf sigurno je najmitskiji "fantom" celokupnog ex YU punk i novotalasnog perioda.

Uz 'Narodnu pjesmu' apsolutni favorit na gotovo svim nastupima prve postave Parafa, ova je pesma redovno izazivala deliriumj među raspamećenom publikom. Na žalost, zbog politički nepodobnog teksta, pesma nije mogla na njihov album prvenac 'A dan je tako lijepo počeo', niti je ikada studijski snimljena. Kako je posle tog albuma Paraf promenio postavu i krenuo u drukčiju fazu delovanja, 'Goli otok' više se nije izvodio ni uživo.

Posle Drugog svetskog rata za vreme socijalističke Jugoslavije, od 1949. do 1988. je na Golom otoku organizovan strogi zatvor, gde su na početku isključivo bili politički zatvorenici, a kasnije i klasični kriminalci i maloletni delikventi. Goli otok je postao simbol ne samo jugoslovenskog, nego bilo kog totalitarnog režima. Danas se o tome sve zna, tema je detabuizirana, ali 1978. godine, kada je pesma nastala, o Golom otoku se moglo pričati samo privatno. Utoliko je već i uzimanje takve teme i njeno javno izvođenje na koncertima za tadašnje rock poklonike bila prava senzacija i eksplozija bunta. Mada je tekst napisan naivno teenagerski,pesma je punkorvni razarač, a kao diranje u zabranjeno izazivala je euforiju i ostala zapamćena kao  jedna od ikona ex Yu punka.

 

Jedini snimak originalne pesme napravljen je u Puli 1979. i konačno je zabeležen i objavljen na upravo realizovanom box-setu Parafa 'Sabrana djela 1976.-1987.'.

Gotovo 40 godina posle napuštanja Parafa, Valter Kocijančić se vraća ostavštini benda upravo realizacijom studijske verzije 'Golog otoka'. Uz pomoć pratećeg benda Perspektiva (Alen Tibljaš - bubnjevi, Robert Jovanović - bas, Vlado Simcich Vava - gitara) majstorski je adaptirao nikad zaboravljenu pesmu. Nova verzija je toliko furiozna i poletna kao da je snimljena pre četiri decenije, a ne sada. Glas Valtera Kocijančića zvuči kao na debi singlu i albumu Parafa. Bend se nije štedeo u interpretaciji, a sve zaokružuje produkcijski touch Mateja Zeca koji je prilagodio snimak standardu današnjih punk i rock bendova svetske provenijencije.

Foto | Goran Nemarnik Gus

 

Prva promocija ovog jedinstvenog boxa će biti u Rijeci 7. marta 2019. u 19h, u legendarnom klubu Palach. U sklopu promocije održaće se tribina na temu velike muzičke ostavštine i rada Parafa koju će moderirati Bojan Mušćet. Valter i Perspektiva će izvesti nekoliko pesama sa prvog albuma, a također će nastupi će i gotovo celokupna druga postava Parafa, uključujući i pevačicu Vim Colu. Na njihovoj set listi će biti nekoliko odabranih pesama iz drugog dela stvaralaštva Parafa.

A u Ljubljani su u klubu Gromka u Metelkovoj Valter i Perspektiva održali rasprodat koncert krajem februara. Publika je bila raznolika, oni stariji su čak doneli razne memorabilije kao, na primer, lanac koji je fan oteo Valteru Kocijančiću skočivši na binu još 1979, dok su Parafi svirali u Menzi Študentskoga naselja u Ljubljani!

 

Foto | Dražen Kalenić

 

Obrada 'Golog otoka', nakon covera Turista skladbe 'Javna kupatila', još je jedan prilog revitalizaciji ostavštine Parafa diskografski objedinjene u četverostrukom box-setu 'Sabrana djela 1976.-1987.'

Riječ je o jednom od najiščekivanijih diskografskih projekata na ovim prostorima, s obzirom da su Parafi jedini od relevantnih glazbenih formacija iz razdoblja punka i novog vala koji dosad na CD formatu nemaju zabilježen barem dio svoga stvaralaštva. Box-set grupe Paraf konačno na CD-ima donosi sve originalne snimke i uključuje i dosad neobjavljeni četvrti album Paraf Live sa snimkama uživo realiziranima 1985. i 1986. godine. Dio box-seta je i booklet na 72 stranice koji uključuje mnogobrojne poznate i dosad neobjavljene fotografije benda, kao i kronologiju, bilješke Ivana Moleka i Velida Đekića te intervju koji je Bojan Mušćet vodio s originalnom postavom. 

CD box-set 'Sabrana djela 1976.-1987.' Parafa idući tjedan stiže u sve bolje glazbene prodavaonice.

 

Fotografije za objavu možete preuzeti na linku

 

------

 

PARAF promocija box-seta - Rijeka - Palach - 7. ožujak 2019.

 

------

 

deezer

Valter i Perspektiva - Goli otok

 

 

 

Baneri