"A dan je tako lijepo počeo" debi album Parafa je reizdat povodom četrdesetog rođendana

Cover design | Ediscroato / prilagodio | Ivan Mišković

 

Dallas Records je povodom četrdeset godina od izlaska objavio special edition premijernog albuma Parafa "A dan je tako lijepo počeo". Reč je ključnom albumu jugoslovenske ali i evropske punk-scene.

Objavljen je 5. juna 1980. i manifestovao je meteorski bljesak prve postave Parafa. Tim albumom su ušli u antologiju lokalne i evropske punk-subkulture.

Special edition album osim originalnog mixa donosi i četiri bonus pesme: Rijeka i Moj život je novi val sa debi singla objavljenog 1979. godine, singl-verziju Narodne pjesme sa kompilacije Novi punk val 78-80 i live verziju kultne pesme Goli otok koju su izveli 1979. na nastupu u Puli.

Bio je to jedan od prvih snimljenih punk-albuma na ovim prostorima ali je objavljen sa vremenskim odmakom zbog problema s jugoslovenskom Komisijom za šund. Tako je zamenjen originalni omot, neke pesme nisu uvršćene na album, a amblematska Narodna pjesma je objavljena sa drugačijim stihovima. Uprkos tim zahvatima, album je (pr)ocenjen kao šund i na tržištu se pojavio sa višom cenom. Ali to mu nije umanjilo uspeh. Početni tiraž je rasprodat, pa je doštampavan i dostigao je brojku od 25000 prodatih kopija.

Foto | Nikola Petković

 

I 40 godina posle objavljivanja album "A dan je tako lijepo počeo" zvuči moćno, razorno, opasno, poletno i sveže. Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan i Dušan Ladavac Pjer su na 14 pesama uspešno spojili inicijalnu punkersku jednostavnost sa neobuzdanim mladalačkim buntom protiv zatupljujuće svakodnevice. Upravo zato album zvuči toliko snažno i danas.

Kako je rekao Igor Vidmar, jedan od producenata albuma "Parafi su bili anticipacija dolazeće krize, u smislu preteče društvene deziluzije i nastojanja društveno podređenih slojeva da na bilo koji način izraze svoju individualnost".

U originalnom press releaseu koji je pratio album piše: "Parafi pjevaju o ulici koja znade biti podrugljiva i zajebantska, teška i mučna ulica tinejdžerskih nedoumica, strasti, zasebne mitologije i svog kuta promatranja… zato ova ploča donosi ironiju, podrugljivost, ludiranje i slobodan pristup tabuima malograđanske mediokritetske svakodnevnice. Dotad u jugoslavenskoj popularnoj glazbi gotovo nezamisliv, takav pristup osigurao je Parafima neprijeporan kulturološki pijedestal."

 

O albumu su pisali i poznati muzički kritičari:

Parafi su predosjetili da će doći do raspada sistema koji se nakon skorašnje Titove smrti održavao na aparatima vojske i milicije. Razbijali su društvene iluzije o vječnosti tog sistema, a sve to u formi punka, za kojeg u početku nisu ni znali kako zvuči, ali su predosjećali da mora biti jednostavan, brz, drzak, provokativan i bučan. Aleksandar Dragaš

Sjajan Grad, Narodna pjesma i njen sarkastično ubojiti refren „nijedne nema bolje od naše policije“ ili pak jednako razorna Živjela Jugoslavija, čiji je cijeli tekst složen od političkih parola i ideoloških „velikih istina“, i danas drži vodu baš kao i udarni jezičavi singlovi Pistolsa koji zazivaju anarhiju u Britaniji i „slave“ Kraljicu ili pak poziv Clasha na bjelačku pobunu. Zlatko Gall

Da su Paraf bili samo prvi punk rock bend u Hrvatskoj, već bi i to bilo dovoljno, a kamoli činjenica da su iza sebe s objavom debitantskog albuma ostavili tri punk rock himne za sva vremena na ovim prostorima. Prvi album A dan je tako lijepo počeo mjereno svim punk rock gabaritima je i dan danas najbolji punk rock album u Hrvata. Zoran Stajčić

'A dan je tako lijepo počeo' je pravo borbeno remek-delo autentične ovdašnje punk škole, koje je u sebi saželo životnost i romantično-anarhični humor tog doba, dajući krila celoj novovalnoj generaciji, kao i veru da se kod nas ipak može ponešto reći i odsvirati mimo kontrole tadašnjih vlasti. Kapitalan značaj ove bučne ploče, kao prvog pravog istupa na hrvatskom ili srpskom jeziku, samo je porastao tokom godina, jer ništa slično otad nije snimljeno na ovim prostorima. Zorica Kojić i Dragan Ambrozić

Koliko su Paraf bitni dokazuje i velika fanovska baza koja ne samo da odrasta sa bandom, nego se iz godine u godinu regrutuju novi poklonici. To ide i porodičnom linijom o čemu svedoči zapis jednog vršnjaka članova banda na Facebook profilu Parafa nakon što je saznao za ovo reizdanje:

I tako, 40 godina kasnije valja opet prema prodavaonici ploča, pa kad se unuk rodi da mu djed ima što staviti kraj uzglavlja i, naravno, pustiti mu Narodnu pjesmu dok će ga nosati noću kad bude plakao. Na opću radost majke i bake, jer mu je otac i dobio ime po pjesmi Parafa koju sam pjevušio vozeći se 1992. vlakom iz Vinkovaca prema Zagrebu: 'Pimpilin Valentin…'.

Budući deda neće morati da ide u shopping. S obzirom da mu se sin zove Valentin po stihu iz pesme Parafa Federico u bačvi, Dallas Records će mu pokloniti ovo reizdanje. Pesma je na drugom albumu Parafa Izleti koji sledeće godine takođe obeležava 40. godišnjicu izdavanja i tim povodom će Dallas objaviti special edition i tog albuma.

Pre prvenca, povodom 35. godišnjice objavljivanja, reizdat je treći album Parafa Zastave.

A dan je tako lijepo počeo je i u CD boxu "Sabrana djela 1976.-1987.".


 

Fotografije preuzmite na linku

-----

 

️STREAM & BUY ALBUM 

A DAN JE TAKO LIJEPO POČEO

 

-----

 

️ PARAF 

Facebook

 

 

 

Baneri