Dugoočekivano novo Gibonnijevo izdanje

dostupno je na svim streaming servisima

!

Likovno oblikovanje: Tanja Stipišić i Editori    

Prvim singlom 'Kiša (Z'Naab)' Gibonni je lako osvojio ex yu radio stanice, a sada je  mini album ili EP 'U po' ure' dostupan na svim svetskim streaming servisima. 

Na 'U po' ure' Gibonni predstavlja pet novih pesama, pet priča kojima ćemo ponovo da tumačimo i uvek iznova pronalazimo svoje živote, pet singlova različite atmosfere i zvuka, a opet pet pesama prepoznatljivog rukopisa autora koji je davno izgradio i potvrdio svoj muzički kod koji je već decenijama opšte mesto scene.

Kao majstor od versa Gibonni je već zaslužio mesto u obaveznoj školskoj lektiri uz rame jednom Hanibalu Luciću, a sada je pred nama kolekcija kojom ponovo visoko diže lestvicu, ne konkurenciji, nego kao i do sada, samom sebi.

 

'Rekla si: ''Kišo, šta činiš u mojoj kući?

Šta mogu od tebe još naučit?

Kako se pada, a da ne pustim glas?''

 

'U po' ure' otvara 'Kiša', stadionska rock himna, koja je već pridodata listi njegove bogate kolekcije hitova. U njoj prepoznatljivim rukopisom spaja Dalmaciju i Afriku čemu je doprineo gost Haddis Alemayehu Haddinqo, svirač tradicionalnog etiopskog gudačkog instrumenta ‘masinqo', ali i back vokali hora Etiopian Moseb iz Adis Abebe, uz podršku hora župe Sv. Petra iz Nkeyeme u Zambiji.

 

'Pjesmu napipam u mraku

Vlažnu njušku što me čeka

Mene slabog, tebe jaku

Kao glas i jeka'

Foto credit | Vedran Metelko 

 

'Pijesak nošen vjetrom' otvara moćna gitara Vlatka Stefanovskog, stalnog saradnika na Gibonnijevim albumima od kraja devedesetih. U kombinaciji sa čuvenom ritam sekcijom koju smo upoznali još na 'Mirakulu', a koju čine basista Pino Paladino i bubnjar Manu Katche, 'Pijesak nošen vjetrom' je prava tour de force / demonstracija moći vrhunske ekipe, rasna rock pesma i jedan od budućih koncertnih favorita. Uz violinu sjajnog Marka Ramljaka i ubedljivi zvuk masinqua (ponovo Haddis Alemayehu Haddinqo), opet smo na terenu world music-a koji se pretapa u dinamičnu 'pjesmu divlju' .

 

'I lažu fotografije

Ja se drukčije ovih slika sjećam

Ljubavi od ranije

Koja ispuni ono što obeća'

 

Nesumnjivo je da su balade teren kojim Gibonni uverljivo dominira još od 'Cesarice'. A to je upravo ono (prvo u nizu) majstorsko delo koje mu je donelo zasluženo mesto u društvu velikana lirike. 'Lažu fotografije' jedna je od onih pesama koju ćete vraćati na početak posle svakog preslušavanja i koja će bar na trenutak da zaustavi svet oko vas.

Uz istaknute instrumentaliste, jazz pijanistu Matiju Dedića i gitaristu Yogia Lonicha, koje ovog puta prate članovi Gibonnijevog benda, gitarista i producent Nikša Bratoš, basista Marko Reljanović i bubnjar Branimir Gazdik, Simfonijski orkestar HRT-a, pred nama je pesma koja je verodostojni naslednik velikih balada 'Nisi više moja bol', 'Tajna vještina' ili 'Divji cvit'. Treba li bolja preporuka? 

'I to mi bode oči

To mlijeko proliveno

Što smrzne preko noći

Sve što je zaljubljeno' 

Siguran budući hit singl 'Mlijeko proliveno' odsvirao je opet Gibonnijev bend, uključujući i klavijaturistu Masseya Kovačevića i ponovo na gitari Yogija Lonicha, uz kog isti instrument sviraju sam Gibonni i Nikša Bratoš. 'Mlijeko proliveno' je pesma koja će imati najkraći put do srca njegove publike, prepoznaće oni tu emociju već uz prve taktove i stihove…
 
'Ko si da si… Ko si da si…
Lijepa ženo, sve učini
Tom ljepotom me ukrasi
Svojom snagom me postidi'
 
'U po' ure' zaključuje hipnotička, bluesom i gospelom protkana 'Ko si da si', oda ženskoj lepoti i snazi, balada tamnog sjaja, na kojoj su glavne sviračke dužnosti odradili Gibonni i Nikša Bratoš, producent i koaranžer svih pesama. I ova, kao i svih pet pesama su nova potvrda Gibonnija kao autora i izvođača koji će i ovim izdanjem izazvati kod publike samo jednu reakciju. Onu istu kojom završavaju svi njegovi koncerti – 'Hoćemo još!'
A sigurni smo da na to 'još' ovog puta nećemo dugo da čekamo.
  
GIBONNI
U PO' URE
Autor pesama: Zlatan Stipišić Gibonni
Aranžmani: Zlatan Stipišić Gibonni i Nikša Bratoš
Produkcija: Nikša Bratoš
Likovno oblikovanje: Tanja Stipišić i Editori
Fotografije u visokoj rezoluciji dostupne su na linku.
 
⬇️ STREAM & BUY ⬇️ 
GIBONNI - U PO' URE

 

 

Baneri